Po nastanjivanju stanovnici Roande ziveli su u zemunicama. Nakon krcenja sume drva su koristili za ogrev i za izgradnju kuca za stanovanje.
Prve kuce (kolibe) gradjene su tako sto su drvene stubove pobijali u zemlju, a onda su oko njih pleli pruce. U narodu je ostao naziv kuce pletare.
Pleteno pruce je oblepljivano blatom kako bi se zatvorili otvori izmedju pruca, i ako bi tako podignute kolibe bile tople.
Potom su gradjene brvnare, male kuce od drveta. Zidovi, tavanica i krov bili su napravljeni od drvenih stubova i dasaka. Objekat je ojacavan postavljenjem kosnika na uglovima konstrukcije.
Kuce u narodu poznate pod imenom "durungaca" u zidovima izmedju dasaka prostor je popunjavan kucinom-tezinom ili nekim drugim materijalom kako bi se obezbedila dobra izloacija i toplina u sobi.
Napredak u izgradnji kuca postignut je kada je umesto slame i granja na krov postavljena ceramida.
U pocetku na kuci su ostavljeni prozori malih dimenzija.
Jace kuce podizane su kada je u gradjavinarstvu poceo da se koristi krec. U temelj kuce postavljene su velike gromade kamena, prilikom zidanja, kao i prilikom malterisanja zidova dodavan je krec.
Podizane su kuce sa nekoliko odeljenja, sa obavevnim odzakom kako bi se obezbedilo zagrevanje i pecenje hleba i pripremanje hrane.
Vremenom catmare su zamenile kuce izgradjene od tvrdog materijala, a u novije vreme, osobito posle odlaska velikog broja mestana na rad u inostranstvo, u Roandi se grade velike, savremene kuce za stanovanje, ponekad preglomazne i nefunkcionalne, a u vecini slucajeva sa viskom neophodnog prostora.