Roanda je svojevremeno imala jedno od najpoznatijih sokolskih drustava.
   Ovo drustvo je okupljalo mlade aktiviste, a u okviru njihovih aktivnosti povodom narodnih svetkovina, i u drugim prilikama negovano je narodno stvaralastvo.
   Folklorne grupe postojale su od kraja devetnaestog veka, a nastupale su na seoskim igrankama uz pratnju narodnih instrumenata.
   Kasnije igraci i pevaci amateri iz ovog sela ucestvovali su na kulturnim manifestacijama pod nazivom "Susreti sela".
   Potom je u selu formirano KUD "Miloje Zivanovic", na cijem celu je bio Radivoje Radisavljevic.
   Medjutim, ovo drustvo je aktivno radilo svega nekoliko godina.
   U selu je bilo nekoliko harmonikasa amatera, a u novije vreme na ovom instrumentu svirao je Dobrica Milosavljevic, danas advokat.
   U Roandi je bilo nekoliko vrsnih harmonikasa, a najpoznatiji su bili braca Nikola i Miloje Stevanovic - Cuka, Zivadin Ivanovic i Zivan Milenkovic - Zivce.
   Nikola i Miloje Stevanovic - Cuka nasledili su ljubav prema muzici od dede Radisava, violiniste i oca Nikole, basiste pevaca.
  
   Miloje je poceo da svira na harmonici u dvanaestoj godini, a vec od petnaeste bio je clan orkestra koji je nastupao na seoskim priredbama i na igrankama.
   Potom je svirao na svadbama u brojnim selima despotovacke i zagubicke opstine. Dobio je priznanje za nastup na "Homoljskim motivima".
   Miloje je svirao ravno cetiri decenije, a zahvaljujuci harmonici podigao je kucu i skolovao decu.
   Zivadin Ivanovic od rane mladosti posvetio se harmonici, a nakon sto mu je kupio ovaj instrument, otac ga je poslao kod poznatih resavskih harmonikasa da ga obucavaju.
   Od osamnaeste godine svirao je na svadbama i drugim porodicnim slavljima, najcesce u despotovacke opstine.
   Po odlasku u inostranstvo, pored redovnog posla, osam godina svirao je u jugoslovenskim klubovima u Svajcarskoj, a sa harmonikomaktivno se druzio do 1985. godine.
   Zivan Milenkovic - Zivce, karijeru harmonikasa poceo je u rodnom kraju, kada mu je otac rudar u rudniku "Morava" kupio harmoniku, a nastavio u Francuskoj od 1968. godine, gde je odmah potom osnovao srpsko folklorno drustvo "Biljana".
  Na brojnim nastupima u Parizu i okolnim mestima odusevljavao je nase ljude.
  Aktivno je svirao na harmonici do 2000. godine, kada se penzionisao i vratio u svoju Resavu.