Oko 1859. godine, prvi stanovnici Roande koji se nisu bavili zemljoradnjom bili su retki kopaci uglja, kolari i zidari.
Po nastanjivanju na ovom podrucju obraslom gustom sumom, prvo zanimanje ljudi kojim su obezbedjivali svoju egzistenciju bilo je gajenje svinja, cemu je pogodovalo bogastvo hrastovom sumom i zirom za tov svinja.
Stanovnici su sve vise krcili sume, a pored svinja sve cesce su gajili ovce.
Ostalo je zabelezeno da su mestani ovog sela bili dobri ovcari, i da su imali mnogo vise ovaca nego druga mnogo veca sela u Resavi.
Sredinom proslog veka u Roandi je cvetao zanat pravljenja crepulja za pecenje hleba.
Crepulje su uglavnom pravile zene od ilovace i konjskih dlaka. Ovoj mesavini dodavale su kucinu i plevu, a sve to oblikovali pomocu ustajale slane i mlake vode.
Posle toga javljaju se i prvi oblici bavljenja zanatstvom, kopanjem uglja, izradom drvenih kolskih zaprega i zidarskim poslovima.
Stanovnici ovog sela u duzem vremenskom periodu retko sus e bavili zanatom.
Osim zidara, stolara, zatim trgovaca i kafedzija, druga zanimanja su u ovom selu prava retkost.
Do danas situacija se nije promenila.
Cak je i kafana Bogdanovic sa dugom tradicijom, koju je pre i posle 2. svetskog rata vodio Milic, a potom nekoliko decenija njegov sin Milos, ugasena.
Ove godine u Roandi stolarskim zanatom base se Srebra Milosavljevic i Milan Lazic, Ratko Mihailovic je autoprevoznik, dve trgovinske radnje u selu ima firma "Fili", vlasnika Zorana i Zvonka Milosavljevica, ima nekoliko zidara, a donedavno je radio jedan automehanicar.
Danas su najpoznatiji preduzetnici Roande, Zoran i Zvonko Milosavljevic vlasnici preduzeca "Fili" i Dragan Tasic vlasnik "Autokuce Tasic".
"Fili" ima lanac prodavnica u Svilajncu, Roandi i Plazanu, kao i supermarket "Fili" u Svilajncu.
Dragan je, posle skolovanja i rada u Svajcarskoj, otvorio moderan salon automobila "Folksvagen" u industrijskoj zaoni na ulzau u Jagodini, iz pravca Beograda.