• Po prvoj legendi ime Roanda selo je dobilo u tursko doba. Navodno, narod se pred turskim terorom sklanjao po sumama i planinama. Turci su hvatali i porobljavali odraslo stanovnistvo, a mlade ljude i zene su odvodili i porodavali kao robove.
  Nejac je cesto stajala nezasticena, na milost i nemilost nasilnika, pa je tako posle jedne potrage po resavskim sumama iz jednog zbega odvedeno nekoliko porodica, a skriveno u sumskom siprazju ostalo je samo jedno dete.
  Ono je dugo plakalo i "od silnog plakanja tresla se gora".
  Posle izvesnog vremena u sumu se nasao drugi zbeg koji je pruzio pomoc ostavljenom detetu. Na mestu gde je ono nadjeno zastali su i skucili se, a po decjem placu - rovanju, kako se u narodu govorilo i govori do danasnjih dana, prozvase ovo buduce naselje Rovanda.
 • Po drugoj legendi, na mestu danasnjeg sela narodni junaci su organizovali vitesko nadmetanje, odmeravali su snagu i po citav dan se rvali - rovali, pa selu dadose ime Rovandra. Ovaj naziv u narodu ovog kraja mogao se cuti do polovine dvadesetog veka.
  Zapis Dr Branka Perunicica:
  "Po nasem misljenju ime ovoga sela je stranog porekla, i verovatno, iz doba Rimljana.
  Ovo utoliko pre, sto i danas zivi u narodu predanje da je kroz selo nekada prolazio put rimskog cara Trojana.
  Selo je 1819. godine imalo 25 kuca. U selu ima cetri izvora.
  Roandu naseljavaju Skokici, Vuckovici, Tosici, Ninkovici, Stepanovici, Kusljici - Bugarcici, Obradovici, Radovanovici, Stankici - Kosovci, Milovanovici, Kovacici i Djordjevici"