Štampa

   Izmedju 1932 i 1939. godine u Resavi se uspesno razvijao sokolski pokret osnivanjem sokolskih druzina i ceta u vecini naselja sreza resavskog. Ova drustva osnivana su mahom pri skolama i o njihovom radu najcesce su brinuli ucitelji. Drustva su radila na cisto amaterskim osnovama i sve troskove putovanja i takmicenja snosili su sami ucesnici. Sokolstvo je tako postalo masovno, pa su se, u godinama pre izbijanja drugog svetskog rata, za rad ovih druzina zainteresovali i opstinski organi. Narocito uspesno u Resavi su radile druzine u Svilajncu, Vojski, Medvedji, Crkvencu, Subotici, Troponju i Roandi. Brojne manifestacije u medjusobnim razmenama programa i posetama odrzavane su u Svilajncu, Despotovcu, Cupriji, Jagodini i drugim mestima.
Sokolska ceta u Roandi formirana je pri skoli 1932. godine i u prvim nastupima iste godine u Svilajncu i Despotovcu bila je veoma zapazena. U "Moravskom glasniku" od 14. V 1933. godine o ovom nastupu je zabelezeno: "Simpatiju i pravo odusevljenje su izazvali vezbaci iz Roande svojom muskocu, snaznim i sigurnim pokretom, elasticnoscu. Uopste na javom casu se videla disciplina, rad s puno mladickog poleta i volje..." Dalje o ovom nastupu u beogradskoj stampi je zabelezeno. "Cete iz Roande (18 clanova), Subotice (43 vezbaca) i Medvedje (11 vezbaca) bile su svo vreme paznje gledalaca. One su nastupale otsecno i snazno. Vezbe su bile odlicno izvezbane zahvaljujuci vrednim vodjama -- uciteljima, koji su sve slobodno vreme mahom upotrebili na sokolskom radu sa starijim mladicima u selu. " Sokolci Roande su redovno izvodili programe na djurdjevdanskom uranku i cesto gostovali u susednim selima. Vise godina bili su redovni ucesnici sreskih i okruznih smotri. Vezbali su redovno i marljivo za vreme letjih dana u skolskoj porti a u slucaju nevremena u skolskoj supi. U svojoj dugogodisnjoj aktivnosti Roancani su reprezetativno ucestvovali na sokolskim smotrama i u vecim gradovima Jugoslavije: Sarajevu, Zagrebu, Osijeku, Novom Sadu i Krusevcu, kao i na medjudrzavnim smotrama sokolstva u Pragu i Sofiji.

Medju najaktivnijim sokolcima u Roandi bili su: Dragisa BOGDANOVIC, zastavnik, Zivadin BOGDANOVIC, zamenik, Radosav STEVANOVIC, Nikola STEVANOVIC, Radisav STEVANOVIC, Vojislav ZIVKOVIC, Mirko ZIVKOVIC, Radosav ZIVKOVIC, Vojislav MILIC, Dragoljub VASIC, Milosav MILOSAVLJEVIC, Ratomir VUCKOVIC, Pantelija LIHOVIDOV, ucitelj, organizator drustva i Milic BOGDANOVIC, organizator drustva.
Kako je aktivnost sokolaca u selu probudila veliko interesovanje ljudi, to je sredinom 1939. godine Opstinski odmor sela Roande formirao je Fond za telesno vaspitanje i poveo odgovarajucu brigu o radu sokolskog drustva. Pri Opstinskom odboru formiran je sokolski odbor ciji su prvi clanovi bili: Jovan JOVIC, Vladisav STEVANOVIC, Milosav MILOSAVLJEVIC, Ilija STANOJEVIC, Ljubisav IVANOVIC, Nikola MILUTINOVIC i Dragoljub UROSEVIC.
U druzenju sa sokolskim cetama iz okoline Roancani su razvijali druzeljubivost i oslobadjali se navika iz proslosti da sami u svojoj sirotinji podnose sopstvene muke. Iz novinskih napisa saznajemo da je Roanda u leto 1939. gidine bila domacin jedne sire smotre sokolstva: "Napredno selo Roanda izgledalo je vrlo svecano. Svi domovi bili su iskiceni, a na nekoliko mesta podignuti slavoluci. Ovamo su stigli sokoli iz Svilajnca, Medvedje i Subotice da prisustvuju svecanom osvecenju zastave roanacke sokolske cete, koju daruje g. Milic BOGDANOVIC, zemljoradnik. Puno i prepuno bilo je skolsko dvoriste, okolina dvorista i ulice naroda koji je prisustvovao osvecenju zastave... Posle crkvenog obreda, pop Leka, starac od 80 godina, drhtecim od uzbudjenja glasom, pozdravio je razvitak sokolstva u Resavi i izrazio koliko je srecan sto je doziveo da se u mestu njegovog rodjenja, u Roandi, razvije sokolstvo i da ceti on --- roanacki sin, osvesta zastavu...