Lovstvo u Roandi ima bogatu tradiciju, zahvaljujuci prvenstveno pogodnim lovnim terenima, koji su u duzem vremenskom periodu posle naseljivanja na ove prostore bili pod gustom sumom. Lovci ovog sela clanovi su Lovacke sekcije, u sastavu Lovackog udruzenja "Fazan", u Sedlaru. Ove godine na lokaciji "Vrba", u ataru sela podize se lovacki dom, a donator je Opstina Svilajnac.

 

Dar lovcima od Opstine Svilajnac

Članovi udruženja lovaca iz Roande pored Svilajnca, kojih je 65, dobiće na proleće moderan lovački dom lociran u samom lovištu, na oko tri kilometara od sela.
Zgrada u kojoj će se naredne godine lovci okupljati i organizovati svoje aktivnosti juče je „stavljena pod krov“ čime je okončanja prva faza izgradnje. Materijal za izgradnju lovačkog doma obezbedila je opština Svilajnac, dok „ruku“ finansiraju sami meštani. Istovetnu građevinu dobiće i lovci sela Grabovca, takođe u svilajnačkoj opštini, a izgradnja ovog objekta krenuće narednih dana. Lokalna samouprava obezbedila je građevinski materijal i za budući dom u Grabovcu.