Prve sportske aktivnosti u Roandi, kao i drugim naseljima Resave i sire, pocele su sa osivanjem sokolski drustava u periodu izmedju 1930.-1940. godine na cijem su celu najcesce bili ucitelji. Ovaj pokret u Svilajncu prvi pokrenuli su ucitelji Jovan Ivko Draskoci i Djordje Vicanovic, a prvu sokolsku cetu osnovao je Pantelija Lihovidov, seoski ucitelj, 1932. godine.
Posle temeljnih priprema clanova, Sokolska ceta iz Roande imala je javne nastupe u svom mestu, a potom i u okolnim naseljima na smotrama koje su organizovane povodom nekih svecanosti ili znacajnijih datuma.
Redovno program su izvodili na djurdjevdanskim urancima i bili su redovni ucesnici svih sreskih i okruznih smotri.
Zapazene nastupe imali su u Svilajncu, Despotovcu, Krusevcu i Novom Sadu, nakon cega su sa puno pohvala o tome pisale ondasnje novine "Moravski glasnik" i beogradsko "Vreme".
Roanda je bila domacin smotre u leto 1939. godine na kojoj su ucestvovala sokolska drustava iz Svilajnca, Medvedje i Subotice.Tom prilikom priredjena je svecanost osvecenja zastave domaceg sokolskog drustva, koju im je poklonio mestanin Milic Bogdanovic. Zastavu je osvestao 80-godisnji pop Leka, rodom iz Roande.
O radu Sokolskog drustva u Roandi starao se Odbor koji su sacinjavali: Jovan Jovic, Vladislav Stevanovic, Milosav Milosavljevic, Ilija Stanojevic, Ljubisav Ivanovic, Nikola Milutinovic i Dragoljub Urosevic.
Organizatori drustva bili su Pantelija Lihovidov, ucitelj i Milic Bogdanovic, pored njih, najaktivniji sokolari bili su: Dragisa i Zivadin Bogdanovic, zastavnici drustva, Radisav, Nikola i Radosav Stevanovic, Vojislav i Marko Zivkovic, Vojislav Milic, Dragoljub Vasic, Milosav Milosavljevic, Ilija Stanojevic i Ratomir Vuckovic.

Futbalski Klub Jedinstvo iz Roande

   Futbalskim sportom mestani Roande poceli su da se bave pre 2. svetskog rata. Zna se da se klub "Jedinstvo" osnovali zaljubljenici u ovu igru 1953. godine. Medjutim, igraci ovog kluba samo povremeno igrali prijateljske utakmice sa ekipama susednih sela. Na utakmice, i tada kao i u posleratnim godinama islo se zapreznim kolima, a potom i biciklama.
Aktivnost FK"Jedinstvo" jaca od 1954. godine, kada su igrane utakmice na teritoriji opstine. Iz tog perioda sacuvana je i fotografija igraca koji su cinili prvi tim.
Sa prekidima klub je bio clan Opstinske lige sve do 1996. godine, a igracki sastav je u celini bio iz ovog sela.
Danilo Miladinovic bio je na celu kluba dve godine dok je ekipa bila clan Opstinske lige Svilajnac.
Potom je nastupio period najveceg uspeha kluba iz Roande.
Za tri godine "Jedinstvo" je od clana opstinske lige, preko Medjuopstinske i Okruzne lige stiglo do Zone. U ovom rangutakmicenja klub je ostao tri godine, a najveci uspeh u istoriji zabelezen je osvajanjem 2.mesta jedne sezone, iako su utakmice kao domacin igrali u Sedlaru i Svilajncu, na igralistu "Kompo".
U timu je bio veliki broj igraca sa strane.


   Na celu kluba tada bili su Dragos Markovic i Danilo Vuckovic.
Danas se "Jedinstvo" takmici u Opstinskoj ligi Svilajnac, a velika vecina igraca je iz mesta. I pored ekonomske krize, u Roandi se gradi novo futbalsko igraliste, na kojem ce se utakmice igrati od proleca 2010. godine.